عارف بی نظیر حضرت علامه طهرانی رحمة الله علیه قائل بودند که عناوین و القاب حوزوی مانند "سید" و "شیخ" از مزایاى اسلام و القاب خاصه و مُعرِّف مکتب و آئین است و با مشکلات شهداء و علماى اسلام و شیعه در طول چهارده قرن به دست آمده و حیف است آنها را به رایگان زود از دست بدهیم
بسم الله الرحمن الرحیم
ضرورت حفظ القاب و عناوین حوزوی و بکارگیری آنها
منبع: کتاب امام شناسى، تالیف حضرت علامه طهرانی ره ج17، ص: 240
یکى از موارد اشتباه، حذف کلمه «سَیِّد، شیْخ، میرزا» مى باشد که در روزنامه ها و مجلّات و کتاب ها و وسائل پخش خبر و غیرها ابداً کلمه سیّد یا شیخ یا میرزا را استعمال نمى کنند.
لابد دلیلشان این است که این ألفاظ، عبارت عربى است و لسان عربى، اجنبى است و ما ایرانیان که باید به أصل خویشتن بازگشت نمائیم نباید اینها را استعمال کنیم.
البته این بهانه است.! حقّ مطلب آن است که آنان از روح سیّد مرتضى، و سیّد رضى، و سیّد بن طاووس، و سیّد محمد باقر شفتى، و سایر سادات مى گریزند. و از روح شیخ مفید، و شیخ صدوق، و شیخ طوسى، و از روح میرزا محمّد حسن شیرازى، و میرزا محمد تقى شیرازى، و میرزا محمّد حسین نائینى، و امثالهم مى گریزند و بردن نام و لقبشان به عنوان نمونه هاى علم و القاب بارز ریاست در تشیّع و اسلام هراس دارند.
و گرنه عنوان دکتر و پروفسور در کلماتشان و امضاهایشان فراوان است. ایشان با خصوص لغت عرب چون لغت قرآن، و لغت نهج البلاغه و لغت روایات و فقه و تفسیر مى باشد دشمنى دارند، نه با مطلق لغت أجنبى و گرنه ببینید این لغات روزمرّه که هر عالم و عامى استعمال مى کند مانند پارکینگ، و پلاک، و نمره، و فامیل، و ایده، و امثالها به قدرى فراوان است که از إحصاء بیرون مىباشد.
آنها در اخبار مى گویند: آیة الله عبد الکریم حائرى و لفظ شیخ را که سند عظمت و علم و ریاست علمى است از سرش إسقاط مى کنند. اما محال است که لفظ دکتر را بردارند و بگویند: سیّد محمّد حسین بهشتى. حتماً و حتماً مى گویند: دکتر بهشتى، و دکتر مفتّح.
حالا ما به أطبّا و حکماى علم طبّ کار نداریم که لفظ دکتر را از سابق جزو اسم خود نموده و به جاى حکیم باشى استعمال مى کنند، گفتار ما در متخصِّصین أدبیات و یا فلسفه اسلامى است که بجاى لفظ مجتهد که سابقاً فخریّه آنان به حساب مى آمد، اینک لفظ دکتر جانشین آن شده است، و حتّى با این لفظ هم امضاء مى کنند.
بارى سخن بر خصوص کلمه سیّد و شیخ و میرزا بود که اینها از مزایاى اسلام و القاب خاصه و مُعرِّف مکتب و آئین است و با مشکلات و زحمتهاى جانفرساى شهداء و علماى اسلام و شیعه در طول چهارده قرن به دست آمده است. حیف است آنها را به رایگان زود از دست بدهیم.